Sustainable Retailer of the Year

ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year

In 2017 is de vakprijs ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ geïntroduceerd. Hierbij bepaalt een jury samen met vakgenoten welke retailer in Nederland het beste presteert op het gebied van duurzaamheid.

Tijdens een juryoverleg draagt ieder jurylid een aantal kandidaten aan, die worden beoordeeld op vier criteria:

  1. 1In hoeverre is duurzaamheid opgenomen in de visie en strategie (incl. korte en lange termijndoelen) en welke verantwoording wordt hierover afgelegd (website, jaarverslag, etc.)?
  2. 2In hoeverre wordt er gekozen voor een duurzaam assortiment en/of duurzame keten?
  3. 3In hoeverre krijgt de klant een goed gevoel bij het product? Hoe gaat de klant duurzaam om met je product? Wordt er bewustwording gecreëerd bij de klant?
  4. 4Hoe gaat het bedrijf om met afval, energie- en watergebruik?

De jury bestaat uit afgevaardigden van ABN AMRO, Fairtrade Nederland, Bever, Zeeman en Q&A. Uiteindelijk werden er voor de editie 2023-2024 drie retailers genomineerd, namelijk: Dille & Kamille, Kringloopwarenhuis Het Goed en Yumeko.

Dille & Kamille

Dille & Kamille
In 1974 opende de eerste Dille & Kamille-winkel in Utrecht. Sindsdien streeft deze duurzame retailer naar inspiratie voor een bewust, ontspannen en duurzaam leven in harmonie met de wereld en elkaar. Bijna 50 jaar lang kiest Dille & Kamille voor wat er echt toe doet en laat het graag zien dat het anders kan in onze haastige wereld. Dit doen ze met hun assortiment, initiatieven zoals Green Friday en nuttige tips.

Het Goed

Kringloopwarenhuis Het Goed
Met 30 frisse en eigentijdse warenhuizen is Het Goed dé impact-retailer van Nederland. Shoppen bij Het Goed is verrassend en inspirerend; het assortiment is overzichtelijk gepresenteerd, elke dag anders en altijd aantrekkelijk geprijsd. Zo maken ze duurzaam shoppen leuk en toegankelijk voor iedereen. Met een ongekende klantengroei maken ze van tweedehands het nieuwe nieuw! Retailen doen zij circulair én inclusief: dankzij hun klanten geven ze dagelijks aan 30.000 producten een nieuw leven en bieden ze aan ruim 1200 medewerkers passend werk.

Yumeko

Yumeko
Weet jij onder welk beddengoed jij slaapt? Grote kans dat het onder hele verkeerde omstandigheden is geproduceerd – voor zowel mens, dier als natuur. Bij Yumeko ontdekten ze welke problematiek er heerst en vonden ze het tijd voor verandering. Veel mensen zijn zich namelijk nog (steeds) niet bewust van het feit dat de productie van dekbedden vaak gepaard gaat met dierenleed, de vervuiling van niet-biologisch katoen en de uitbuiting van arbeiders en kinderen in de katoenindustrie. Yumeko bewijst dat het anders kan en biedt consumenten een duurzaam alternatief voor producten in de slaapkamer en badkamer.

De winnaar van de titel ‘ABN AMRO Sustainable Retailer of the Year’ 2023-2024 is bekendgemaakt op 2 november 2023 tijdens het ‘ABN AMRO Retailer of the Year’ Gala. Nadat het aanwezige publiek een stem had uitgebracht voor haar favoriet, werd de winnaar bepaald. Kringloopwarenhuis Het Goed mocht na het tellen van de stemmen de award in ontvangst nemen.

Winnaars editie 2023-2024